Itt olvashatsz egy pár receptet, próbáld ki őket:
Az anyagokat összedolgozzuk, kanál segítségével kis pogácsákat formázunk, és azonnal forró olajban kisütünk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
A teafiltert leöntjük 1 l forró vízzel, és állni hagyjuk 5 percig. A megmosott, nem meghámozott almákat és a citromot szeleteljük, és egy tálba tesszük az ananásszal. Felöntjük a teával, ízesítjük, és felforraljuk. 10 percig állni hagyjuk. Utána felöntjük a pálinkával és átszűrjük. Édesítjük, poharakba öntjük és tejszínnel díszítjük.
A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele 1 csipet sót, öntünk bele 1 evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöbítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
A túrót villával áttörjük. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, a tejfölt és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
A túrós keveréket összeforgatjuk az áztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
A tölteléket a formába öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet: az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
A porcukrot és vaníliás cukrot egy nagyobb keverőtálba mérem, a vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem, habosra keverem. Hozzáadom a mákot, a tojásfehérjét, majd kanalanként a keményítővel elegyített lisztet. A krémes masszát vékony csillagcsőrrel felszerelt habzsákba szedem, egy sütőpapírral borított nagy tepsire egymástól kb. 1,5 cm-es távolságban 3,5 cm-es pereceket formálok.
175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Rácson hagyom hűlni őket. Közben vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, hozzáadom a vajat, egy kenőecset segítségével minden perec egyik oldalát megmártom a csokoládéban.
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.
Rakhatsz a tésztába durvára reszelt almát (de mértékkel, mert vizet ereszt), vagy mazsolát is.
Az élesztőt a kis langyos tejben megfuttatjuk, majd a hozzávalókkal összeállítjuk a tésztát. Egy éjszakára (vagy 1-2 órácskára, mi sosem várunk vele ennél többet) hűtőbe tesszük. Hűtőből kivéve 8 cipóra szedjük, elnyújtjuk, és olvasztott margarinnal megkenjük, megint összehajtjuk. Ezt a műveletet párszor megismételjük. Ettől szép leveles lesz. 1 cm vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval (2,5 - 4 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. A tetejére sajtot szórunk és megsütjük.
* Nagyon finom pogácsa lesz belőle, azok is fogyaszthatják akik nem ehetnek tojás tartalmú ételeket.
* Nagy előnye hogy több, mint egy hétig is finom puha marad.
* Mi 1 kg liszt alatt hozzá sem kezdünk... :)
1.) Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát.
2.) A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
3.) Ezalatt előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és felverjük a tojások megkenésére szánt tojást.
4.) Megdaráljuk a tepertőt.
5.) A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 35 X 25 cm nagyságúra), és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk.
6.) A tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
7.) Ezután ismét a kezdő méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva.
8.) Megismételjük a 7-es pontot még egyszer. (Így 3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát).
9.) A harmadik pihentetés után kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (kb. 4 cm átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat.
10. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30 percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a pogácsák.)
11. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára megsütjük.